Xerxesin Persian Porttijoukkojen Erittäisen Mahtava ja Ei-Jokseenkaan Pieni Hyökkäys Kreikkaan vuodesta 480 eKr.

blog 2024-11-24 0Browse 0
Xerxesin Persian Porttijoukkojen Erittäisen Mahtava ja Ei-Jokseenkaan Pieni Hyökkäys Kreikkaan vuodesta 480 eKr.

Persian valtakunnan historia on täynnä mahtavia hahmoja, voitokas sotilaita ja viisaita hallitsijoita. Tämän päivän aiheena on yksi näistä mielikuvituksellisista hahmoista: Xerxes I, Persian kuningas vuosina 486 - 465 eKr. Xerxes tunnetaan parhaiten yrityksestänsä valloittaa Kreikka vuonna 480 eKr., taistelusta, joka on jäänyt historiaan nimellä “Xerxesin persialaisten porttijoukkojen erittäin mahtava ja ei-jokseenkaan pieni hyökkäys Kreikkaan”.

Xerxes nousi valtaistuimelle isänsä Darius I:n kuoleman jälkeen. Darius oli jo aloittanut sotaa Kreikkaa vastaan, mutta kokenut tappion Marathonin taistelussa vuonna 490 eKr. Xerxes, haluten kostaa isälleen ja laajentaa Persian valtakunnan rajoja, kokosi valtavan armeijan hyökkäämään Kreikkaan. Historioitsijat ovat arvioineet armeijan koon olevan noin 150 000 - 300 000 sotilasta, mikä teki siitä yhden historian suurimmista armeijoista.

Xerxesin armeija oli monipuolinen joukko eri kansallisuuksista ja kulttuureista. Siinä oli persialaisia, medisiläisiä, skyyttejä, egyptiläisiä ja muita kansoja Aasian eri osasta. Armeijaan kuului myös laivasto, joka kuljetti sotilaita merellä ja miehitti strategisia satama-alueita Kreikassa.

Xerxesin hyökkäys Kreikkaan alkoi vuonna 480 eKr., kun persialaisarmeija ylitti Hellespontoksen salmen sillalla, joka oli rakennettu Xerxesin määräyksellä. Sillalla kulkevat sotilaat ja hevoset muodostivat vaikuttavan näyn, josta kreikkalaiset historioitsijat ovat kirjoittaneet innokkaasti.

Kreikka vastasi persialaisten hyökkäykseen yhdistämällä voimansa useiden kaupunkien välillä. Ateenan ja Spartan johtamat liitot kokoontuivat Thermopylae-solassa, kapeaan vuoristostaan tunnettuun rotkoon, jonne he aikoivat pysäyttää persialaisen etenemisen.

Thermopylae-taistelu on yksi kuuluisimmista antiikin ajan taisteluista. Vaikka kreikkalaiset sotilaat olivat selvästi numeroaltaan alivoimaisia, he taistelivat rohkeasti ja saavuttivat aluksi merkittäviä voittoja. Spartalaisten kuninkaiden Leonidasin johtama 300-miehinen eliittijoukko puolusti Thermopylaen solan kapeaa kurkua useita päiviä. Heidän marttyyrikuolemansa on ikuistettu kreikkalaisessa mytologiassa ja taiteessa.

Lopulta persialaiset murtautuivat läpi kreikkalaisten linjojen ja voittivat taistelun. Xerxes jatkoi etemistään Ateenaan, jonka hän poltti maan tasalle. Persialaiset kokivat kuitenkin tappion Salamiin meritaistelussa, jossa kreikkalainen laivasto kukisti suuremman persialaisen laivaston. Tämän tappion jälkeen persialaisjoukot vetäytyivät takaisin Aasiaan.

Xerxesin sotaretki Kreikkaa vastaan oli historiallisesti merkittävä tapahtuma. Se osoitti kreikkalaisten sotilaiden urhoollisuutta ja strategista osaamista, mutta myös Persian valtakunnan suuren armeijan voiman. Taistelu Thermopylaessa on ikuistettu kreikkalaisessa historiassa ja taiteessa symbolina rohkeudesta ja uhrautuvaisuudesta.

Xerxesin sotaretki Kreikkaa vastaan oli vain yksi osa Persialaisen imperiumin vaiheista. Xerxesin hallinto toi myös muita merkittäviä muutoksia Persiaan. Hän rakennutti suuria temppeleitä ja tietoja, kuten Persepoliksen palatsikokonaisuus, ja otti käyttöön uuden rahajärjestelmän.

Xerxesin Armeijan Kooste:

Kansallisuus Sotilaiden määrä (arvio)
Persialaisia 50 000 - 100 000
Medisiläisiä 30 000 - 60 000
Scyyttejä 20 000 - 40 000
Egyptiläisiä 10 000 - 20 000

Xerxesin sotaretki Kreikkaa vastaan on muistutus siitä, että historiassa ei ole vain voittajia ja häviäjiä. Taistelut ovat usein monimutkaisia ja heijastavat erilaisia kulttuureja ja näkökulmia. Xerxes oli vahva hallitsija, joka pyrki laajentamaan valtakuntaansa ja jättänyt taakseen merkittävää perintöä Persian historiaan.

TAGS