Frankfurter Parlamentin Perustaminen: Saksan Yhdistämisen Ensinaskel ja Poliittisten Ideoiden Laaja Tuskali

blog 2024-11-25 0Browse 0
 Frankfurter Parlamentin Perustaminen: Saksan Yhdistämisen Ensinaskel ja Poliittisten Ideoiden Laaja Tuskali
  1. vuosisadan lopulla Euroopassa kiehui vallankumouksellisia ideoita. Kansallisuusajattelu oli nousussa, vanhat valtakunnat horjahtelivat ja demokraattiset arvot löysivät kannattajia myös Saksan valtioiden sekamelskasta. Tässä myrskyisessä poliittisessa maisemassa merkittävään asemaan nousi Frankfurtin parlamentti, joka kokoontui vuonna 1848 ja yritti luoda yhdenmukaista Saksaa.

Frankfurtin parlamentti syntyi Saksan kapinan aaltojen piiskassa. Vuonna 1848 saksalaiset kansalaiset vaativat poliittisia vapauksia ja yhdistyneiden valtioiden muodostamista. Parlamentti, joka kutsuttiin koolle 18. toukokuuta 1848, kokosi 830 edustajaa eri saksalaisista kuningaskunnista, herttuakunnista ja vapaa-kaupungeista. Se oli tuolloinen ensimmäinen saksankielinen kansalliskokous.

Parlamentin tärkeimmäksi haasteeksi muodostui Saksan valtiomuoto. Konservatiiviset edustajat kannattivat Habsburgin monarkian vahvistamista, kun taas liberaalit ja kansallis-liberaalit halusivat perustuslaillisen monarkian tai jopa tasavallan. Keskusteluissa käytiin kiivasta debattia valtiollisen järjestyksen, yksilön vapauksien ja Saksan yhdistymisen luonteesta.

Parlamentin ensimmäinen merkittävä päätös koski keisarin valintaa. 1. toukokuuta 1849 parlamentti tarjosi Preussin kuninkaalle Fredrik Vilhelm IV:lle kruunun, mutta tämä kieltäytyi ottamasta titteliä “kansan” myöntämänä ja piti sitä loukkauksena perinteistä valtiasovusta. Kuningas Fredrik Vilhelm IV oli absolutististen aatteiden kannattaja ja pelkäsi menettää valtansa kansalle.

Frankfurtin parlamentti yritti voittaa Preussin kuningas Fredrik Vilhelm IV:n tukea Saksan yhdistämiseen, mutta lopulta tämä kieltäytyi kruunusta. Kuningas piti parlamenttia “kansanomaksi” ja piti kruunun tarjousta loukkauksena perinteistä valtiasovusta.

Tämän myötä parlamentaarinen prosessi hajosi. Konservatiiviset voimat Preussissa kukistivat kapinan ja Frankfurtin parlamentti lakkautettiin kesällä 1849. Vaikka parlamentin tavoite Saksan yhdistymisestä ei toteutunut, se oli merkittävä askel liberaalin ajattelutavan kehittymiselle Saksassa.

Frankfurtin Parlamentin Jäsenten Aatteen Ajatus- ja Vaikutuspiiri

Frankfurtin parlamentissa istui laaja kirjo edustajia eri sosiaalisista luokista ja poliittisista näkökannoista:

Ryhmä Edustajamäärä Näkemykset
Liberaalit 400 Perustuslaillinen monarkia, yksilön vapaudet, parlamentarismi
Kansallis-liberaalit 250 Yhdistämistyö Preussin johdolla, vahva kansallismieli
Konservatiivit 180 Habsburgien hallitus, perinteiset arvot ja valtiasovuus

Parlamentin keskustelut ja päätökset vaikuttivat merkittävästi Saksan historiasuunnan muodostumiseen. Liberaalien ideat yksilön vapaudesta ja kansallisesta itsemääräämisoikeudesta levisivät laajasti, ja ne lopulta johtivat Saksan yhdistymiseen Preussin johdolla vuonna 1871.

Frankfurtin parlamentti oli ensimmäinen merkittävä yritys luoda yhteistyössä toimiva Saksa. Vaikka se epäonnistui aikanaan, sen perinteet ja ajatukset jatkoivat vaikuttamassa Saksan poliittiseen kehitykseen 20. vuosisadalla.

Frankfurtin parlamentti on osoitus siitä, kuinka vallankumouksen aalloilla syntyvät ideat voivat muuttaa koko kansojen kohtaloa. Vaikka tämä parlamentti hajosi poliittisten erimielisyyksien ja konservatiivien vastustuksen vuoksi, se oli tärkeä askel Saksan demokratisoitumisen tiellä.

TAGS