Bowring Treaty; A Turning Point for Siam & Emergence of Modern Diplomacy

blog 2024-11-28 0Browse 0
Bowring Treaty; A Turning Point for Siam & Emergence of Modern Diplomacy

Thaimaassa historiaa kirjoitettiin 1855 ja sopimus, joka tunnetaan Bowringin sopimuksena, muutti Siamia (nykyisin Thaimaa) ikuisesti. Tämä merkittävä tapahtuma merkitsi ensimmäistä kertaa modernin diplomatian tuloa Siamille, avaamalla maan länsimaailmalle ja luoden perustan maalle, joka on tänään tunnettu vauraudestaan ja modernista kulttuuristaan. Sopimuksen takana oli Yksi brittiläinen kauppias ja diplomaatti: Sir John Bowring, joka tuolloin toimi Britannian kauppaedustajana Bangkokissa.

Bowringin sopimus ei syntynyt tyhjästä. 1800-luvun alkupuolella Eurooppa oli lähestymässä Aasiaa aggressiivisesti, haluten ottaa itselleen kolonialisia alueita ja hallita kauppaa. Siam oli tuolloin itsenäinen kuningaskunta, mutta sen asema vaarantui nopeasti Euroopan suurvaltojen kasvavan vaikutusvallan vuoksi.

Siamilla oli tuolloin valta-asemassa kuningas Mongkut (Rama IV), joka oli älykäs ja visionääri. Hän ymmärsi, että Siam joutuisi lopulta taipumaan Euroopan paineille. Mongkut halusi kuitenkin varmistaa, että Siam säilyttäisi itsenäisyytensä ja välttäisi kolonialismin kohtalon, joka oli kohdannut monet Aasian maat.

Tällöin kuvioon astui Sir John Bowring, kokenut brittiläinen diplomaatti. Hän näki tilaisuuden tarjota Siamille sopimusta, joka suojelisi maan etuja samalla kun avaisi kauppayhteydet länteen. Bowring oli taidokkaasti neuvottelija ja hän onnistui vakuuttamaan kuningas Mongkutin allekirjoittamaan sopimuksen, joka kantoi hänen nimeään: Bowringin sopimus.

Sopimuksen tärkeimpiä ehtoja olivat:

Ehto Selitys
Aukeaminen kaupalle: Siamilla velvollisuus sallia brittien ja muiden Euroopan maiden kauppa Siamissa vapaasti. Tämä avasi Siamille mahdollisuuden osallistua globaaliin kauppaan, mutta myös teki maasta haavoittuvaisempaa ulkoisen painostuksen edessä.
Veroetuo: Britannian tavarat saivat maksaa huomattavasti alhaisemmat tullimaksut Siamissa verrattuna siamilaisiin tuotteihin. Tämä suosi brittiläisiä kauppiaita ja saattoi heikentää paikallisia yrityksiä, mutta toi samalla uusia teknologioita ja ideoita maahan.
Konsulisääntö: Britannian kansalaisille luvattiin konsulivirastojen suojelusta Siamissa. Tämä takasi brittiläisille oikeussuojaa ja lisäsi heidän läsnäoloaan maassa, mutta saattoi myös johtaa Britannian vaikutusvallan kasvuun Siamissa.

Bowringin sopimus oli kiistanalainen tapahtuma. Jotkut siamilaiset kritisoivat sitä liian myönnynnällisyyteen nähden Britannian vaatimuksia ja pelkäsivät, että maa menettäisi itsenäisyytensä. Toiset kuitenkin näkivät sopimuksen tilaisuutena modernisoitua ja tulla osaksi globaalia kauppaverkostoa.

Lopulta Bowringin sopimus osoittautui historiallisen käännekohdan Siamille. Se avasi maalle uusia mahdollisuuksia, mutta toi samalla myös haasteita. Sopimus loi pohjan Siamille modernisoitumaan ja kehittyä taloudellisesti, mutta se teki Siamista myös herkemmäksi ulkoisen painostuksen edessä.

Bowringin sopimuksen vaikutukset näkivät päivänvalon vasta vuosien mittaan. Se aloitti prosesssin, jonka seurauksena Siamista tuli itsenäinen ja vahva valtio.

Monet historian tutkijat katsovat Bowringin sopimusta merkittävänä etappina Siamissa. Se avasi maan länsimaailmalle, aloitti modernisaatioprosessin ja loi pohjan Thaimaan nykypäivän vauraudelle ja menestykselle.

TAGS